A Vizsga Folyamata

A tanfolyam befejezése után a hallgatók a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont erre kialakított vizsgatermeiben tehetnek érintőképernyős számítógépes tesztvizsgát, majd néhány nap elteltével kihelyezett gyakorlati vizsgán vehetnek részt (amennyiben az elméleti vizsga sikeres volt).

Az elméleti vizsga helyszíne és időpontja:

Az elméleti érintőképernyős számítógépes tesztvizsga budapesti helyszíne: 1138 Budapest, Váci út 188. Lehetséges vidéki helyszínek:
Siófok, Mohács, Szeged, Miskolc és Győr. Siófokra és Mohácsra előzetes egyeztetés alapján majdnem minden napra kérhető vizsga, Szegedre minden hónap első és második keddjére, Miskolcra minden hónap második és harmadik keddjére, Győrbe minden hónap harmadik és negyedik keddjére. A helyszíneket és az időpontokat tanulóinkkal egyeztetjük.

A gyakorlati vizsga helyszínei és időpontjai:

A sikeres elméleti vizsga után pár nappal szervezett, kihelyezett vizsga során kell a gyakorlati vizsgá(ka)t letenni (a jogszabály egyébként a sikeres elméleti vizsga után 18 hónapot biztosít a gyakorlati vizsgák letételére). A motoros gyakorlati vizsga délelőtt a Kalóztanya kikötő – Gyöngyös állóhajó előtti vízterületen (1203 Budapest, Gubacsi Hídfő 5.), a vitorlás gyakorlati vizsga ugyanazon a napon, délután a Velencei-tavon (Agárd, Velencei-tavi Vízi Sportiskola) kerül megrendezésre. (A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a vizsga megrendezésére vonatkozó szabályokat – hajózási hatósági előírás alapján – módosíthatja). A gyakorlati vizsgá(k)hoz a helyszínt és a vizsgahajó(ka)t biztosítjuk (mindenki azzal a hajóval vizsgázik, amelyiken gyakorolt). A motoros és vitorlás gyakorlati vizsga egy napon zajlik (így nem kell két napra szabadságot intéznie a vizsgázónak). A gyakorlati vizsgán csak azok vehetnek részt, akik minden elméleti tárgyból sikeresen vizsgáztak korábban.

Hajóvezetői kártyaokmány igénylése:

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont minden sikeres gyakorlati vizsgát tett vizsgázó részére biztosítja a helyszínen az okmány megigénylésének lehetőségét. Amennyiben a helyszínen a vizsgázó nem igényli meg az okmányt, akkor kb. 1 hét elteltével a Vizsgaközpontban (1033 Budapest, Polgár utca 8-10., vagy vidéki kirendeltségein) is megteheti. Az igényléskor a hatóság egy 60 napig érvényes, ideiglenes jogosítványt ad az igénylőnek (a kártyaokmányt később postázzák). Az igényléskor gyakorlati vizsga elemenként 1 db kifogástalan állapotban lévő, szabványos (35 mm x 45 mm méretű) színes igazolványképet is mellékelni kell, le kell adni az eredeti orvosi alkalmassági igazolást, valamint igazolni kell, hogy az okmánykiállítás díja megfizetésre került.

Vizsgakövetelmények 

A vizsgázóknak először a Vizsgaközpont vizsgatermében számítógépes elméleti vizsgán kell megfelelniük, majd ezek után (néhány nap elteltével) előre egyeztetett, kihelyezett vizsgaidőpontokban van lehetőség gyakorlati vizsgát tenni. FONTOS: a gyakorlati oktatásokon való részvételhez nem feltétel sikeres elméleti vizsgával rendelkezni (természetesen gyakorlati vizsgán való részvételhez ez szükséges).

Az elméleti vizsga során feleletválasztós tesztlapokat kell kitölteni (hasonlóan a gépjármű-vezetői vizsgához) az alábbi tantárgyakból:

  • Hajózási Szabályzat (vízi-kresz),
  • Hajózási ismeretek kisgéphajó (hajóvezetéstan, földrajz-vízrajz, hajóelmélet-hajógéptan, elsősegélynyújtás-vízből mentés stb.),
  • Hajózási ismeretek vitorlás kishajó (a kisgéphajós tantárgy kérdései + vitorlázás elmélete)

A tesztvizsga során a maximálisan elérhető pontszámok legalább 75%-át el kell érni. Minden kérdés 1 pontos, tantárgyanként a teszteken a 20 kérdésből legalább 15-re jó választ kell adni.

Annak a vizsgázónak, aki motoros kishajó-vezetői vizsgát tesz, két elméleti tárgyból kell sikeres érintőképernyős számítógépes tesztvizsgát tennie (majd gyakorlatból is kell vizsgáznia néhány nap elteltével):
– Hajózási Szabályzat
– Hajózási ismeretek kisgéphajó
– Gyakorlati vizsga (kisgéphajó vezetése)

Annak a vizsgázónak, aki vitorlás kishajó-vezetői vizsgát tesz, két elméleti tárgyból kell sikeres érintőképernyős
számítógépes tesztvizsgát tennie (majd gyakorlatból is kell vizsgáznia néhány nap elteltével):
– Hajózási Szabályzat
– Hajózási ismeretek vitorlás kishajó
– Gyakorlati vizsga (vitorlás kishajó vezetése)

Annak a vizsgázónak, aki motoros- és vitorlás kishajó-vezetői vizsgát tesz, három elméleti tárgyból kell sikeres érintőképernyős számítógépes tesztvizsgát tennie (majd motoros- és vitorlás gyakorlatokból is kell vizsgáznia néhány nap elteltével):
– Hajózási Szabályzat
– Hajózási ismeretek kisgéphajó
– Hajózási ismeretek vitorlás kishajó
– Gyakorlati vizsga (kisgéphajó vezetése)
– Gyakorlati vizsga (vitorlás kishajó vezetése)

A gyakorlati vizsgán a hajóba való beülés előtt szóban a helyi szabályokat és hajózási viszonyokat kell ismertetni, majd a kötelek kezelésének bemutatása következik (csomók, hajó kikötése stb.).

A hajó előkészítése indulásra, műszaki ellenőrzés (hajótest, kormánylapát, kormányszerkezet, motor, üzemanyag tartály, kötelező felszerelések, hajólevél értelmezése; vitorlás vizsga esetén: árboc, veretek, csigák, vitorlázat, álló
és mozgó kötélzet stb.). Hajóvezetői manőverek, vízből mentés