A Vizsga Folyamata

A tanfolyam befejezése után a hallgatóknak a Hajózási Hatóság erre kialakított vizsgatermeiben kell érintőképernyős számítógépes tesztvizsgát tenniük, majd néhány nap elteltével a Hajózási Hatóság által delegált vizsgabizottság előtt, kihelyezett gyakorlati vizsgát tenniük.

Az elméleti vizsga helyszíne és időpontja:


Az elméleti érintőképernyős számítógépes tesztvizsga lehetséges helyszíne: 1138 Budapest, Váci út 188. (lehetséges egyéb helyszínek: Mohács és Siófok). A helyszíneket és az időpontokat tanulóinkkal egyeztetjük.

A gyakorlati vizsga helyszínei és időpontjai:

A sikeres elméleti vizsga után pár nappal szervezett, kihelyezett vizsga során kell a gyakorlati vizsgá(ka)t letenni (a jogszabály egyébként a sikeres elméleti vizsga után 18 hónapot biztosít a gyakorlati vizsgák letételére). A motoros gyakorlati vizsga délelőtt az elméleti oktatás helyszínén (1203 Budapest, Gubacsi Hídfő 5. – Kalóztanya kikötő), a vitorlás gyakorlati vizsga ugyanazon a napon, délután a Velencei-tavon (Agárd, Velencei-tavi Vízi Sportiskola) kerül megrendezésre. A Hajózási Hatóság minden hónapban egy kihelyezett gyakorlati vizsgaidőpontot biztosít iskolánknak. A gyakorlati vizsgá(k)hoz a helyszínt és a vizsgahajó(ka)t biztosítjuk. A gyakorlati vizsgán csak azok vehetnek részt, akik minden elméleti tárgyból sikeresen vizsgáztak korábban.

Hajóvezetői kártyaokmány igénylése:

Amennyiben a gyakorlati vizsga sikerült, utána kb. 1 hét elteltével a Hajózási Hatóságnál (1138 Budapest, Váci út 188.) személyesen kell igényelni a biztonsági kártyaformátumban kiállított képesítést (az igényléskor a hatóság egy 60 napig érvényes, ideiglenes jogosítványt ad az igénylőnek, a kártyaokmányt később postázzák). Az igényléskor 1 db kifogástalan állapotban lévő, szabványos (35 mm x 45 mm méretű) színes igazolványképet is mellékelni kell, valamint igazolni kell, hogy az okmánykiállítás díja megfizetésre került.

Vizsgakövetelmények 

A vizsgázóknak először a Hajózási Hatóság vizsgatermében számítógépes elméleti vizsgán kell megfelelniük, majd ezek után (néhány nap elteltével) előre egyeztetett, kihelyezett vizsgaidőpontokban van lehetőség gyakorlati vizsgát tenni.

Az elméleti vizsga során feleletválasztós tesztlapokat kell kitölteni (hasonlóan a gépjármű-vezetői vizsgához) az alábbi tantárgyakból:

  • Hajózási Szabályzat (vízi-kresz),
  • Hajózási ismeretek kisgéphajó (hajóvezetéstan, földrajz-vízrajz, hajóelmélet-hajógéptan, elsősegélynyújtás-vízből mentés stb.),
  • Hajózási ismeretek vitorlás kishajó (a kisgéphajós tantárgy kérdései + vitorlázás elmélete)

(A tesztvizsga során a maximálisan elérhető pontszámok legalább 75%-át el kell érni.)

Annak a vizsgázónak, aki motoros kishajó-vezetői vizsgát tesz, két elméleti tárgyból kell sikeres érintőképernyős számítógépes tesztvizsgát tennie (majd gyakorlatból is kell vizsgáznia néhány nap elteltével):
– Hajózási Szabályzat
– Hajózási ismeretek kisgéphajó
– Gyakorlati vizsga (kisgéphajó vezetése)

Annak a vizsgázónak, aki vitorlás kishajó-vezetői vizsgát tesz, két elméleti tárgyból kell sikeres érintőképernyős
számítógépes tesztvizsgát tennie (majd gyakorlatból is kell vizsgáznia néhány nap elteltével):
– Hajózási Szabályzat
– Hajózási ismeretek vitorlás kishajó
– Gyakorlati vizsga (vitorlás kishajó vezetése)

Annak a vizsgázónak, aki motoros- és vitorlás kishajó-vezetői vizsgát tesz, három elméleti tárgyból kell sikeres érintőképernyős számítógépes tesztvizsgát tennie (majd motoros- és vitorlás gyakorlatokból is kell vizsgáznia néhány nap elteltével):
– Hajózási Szabályzat
– Hajózási ismeretek kisgéphajó
– Hajózási ismeretek vitorlás kishajó
– Gyakorlati vizsga (kisgéphajó vezetése)
– Gyakorlati vizsga (vitorlás kishajó vezetése)

A gyakorlati vizsgán a hajóba való beülés előtt szóban a helyi szabályokat és hajózási viszonyokat kell ismertetni, majd a kötelek kezelésének bemutatása következik (csomók, hajó kikötése stb.).

A hajó előkészítése indulásra, műszaki ellenőrzés (hajótest, kormánylapát, kormányszerkezet, motor, üzemanyag tartály, kötelező felszerelések, hajólevél értelmezése; vitorlás vizsga esetén: árboc, veretek, csigák, vitorlázat, álló
és mozgó kötélzet stb.). Hajóvezetői manőverek, vízből mentés